CR2 Dosyası Nedir? CR2 Dosyası Açılmıyor! Kameradan Bilgisayara Attığım Fotoğraflar Görünmüyor! Raw Dosyası Nedir? Raw Dosyası Açamıyorum!
CR2 Nedir?
Bir dosya uzantısı.
Açılımı: Camera Raw 2.
Türkçesi: Ham Fotoğraf.
Yanisi: Yeni nesil bir dosya türü.
Raw Nedir?
Raw dosyası ise bu tür dosyaların genel adıdır. Ham, çiğ, işlenmemiş fotoğraf anlamına gelir.
Neden ve Ne İşe Yarar?
Bu dosya türü sayesinde çektiğiniz fotoğrafların ışık ayarlarını daha sonra yapabiliyorsunuz. Bu şu demek. Fotoğrafı çektiğiniz anda ışık ayarlarıyla uğraşacak çok zamanınız yoksa ve hızlı hızlı fotoğrafları çekip daha sonra detaylı ışık ayarları yapmak istiyorsanız bu formatı kullanabilirsiniz.
Ben Yapmadım! İstemiyorum!
Şimdi bu bazı fotoğraf makinelerinde otomatik ön ayarlı olarak geliyor. Bazılarında kurcalayarak siz kendiniz yapıyorsunuz. Bazen istemsizce bazen de meraktan dolayı bu formatlarda kayıt yapmış olabilirsiniz. Eğer bu formatı kullanmak istemiyorsanız öncelikle işinize yarayıp yaramayacağını iyice anlamanızı tavsiye ederim. Şimdi bunu çözmek için 2 tür sorunu ele almamız gerekiyor.
Sorun 1: Elimde CR2 / Raw Dosyası Var ve Bunu Açmak İstiyorum!
- CR2 dosyalarını Jpeg dosyasına çevirerek hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz. Bunun için türlü türlü yazılımlar var. Ben Format Factory kullanıyorum.
- Sadece görmek istiyorum diyorsanız; o zaman da görüntüleyici programlar kullanmanız gerekiyor. Ben Picasa kullanıyorum. Acd See vb. programlar da aynı işi yapıyor.
- Program kurmadan görmek istiyorum derseniz; internet üzerinden CR2 to JPEG şeklinde bir arama yaparak bu işlemi sizin için yapacak bazı internet siteleri bulabilirsiniz. Ama bu kez de dosya boyutlarından dolayı internet kullanmanız gerektiğini göz ardı etmeyin. Ortalama bir CR2/Raw dosyası 30 Mb civarlarında olabiliyor.
Sorun 2: Bir Daha CR2 / Raw Çekmek İstemiyorum. Bunlarla Uğraşmak İstemiyorum!
O zaman ise kamera ayarlarından bu işlemi kapatmanız gerekiyor. Her kameranın ayarı birbirinden farklı olacağı için bunu yazmamız çok uzun sürer. Kameranızın menülerini kurcalayarak; dosya, kayıt şekli vb ayarlardan bunu değiştirebilirsiniz. Her fotoğraf makinesi bu işlemi opsiyonel yaptığı için mutlaka böyle bir ayar koymuşlardır.
Gelelim CR2 / Raw Kullanmak İsteyenlere
Bu dosyayı bilinçli veya bilinçsiz de olsa yaptınız ama artık bu şekilde kullanmak ve anlamak istiyorsunuz. O zaman özetle size olayın mantığını anlatmaya çalışayım.
Senaryo 1
Arkadaş ortamı için toplu fotoğraf çekiyorsunuz ve çektiğiniz fotoğrafları direk paylaşmak istiyorsunuz. Böyle bir durum için raw tavsiye etmem. Neden? Çünkü; fotoğrafı çek, bilgisayara aktar, tek tek formatlarını değiştir sonra paylaş. Daha sonra bu rawları silsek mi silmesek mi diye düşünmeye başla. Bir süre sakla. Disk uyarısı alınca hangisini silsem diye düşün. Sonra galeyana gelip hepsini toplu sil 🙂
Senaryo 2
Düğün fotoğrafı çekiyorsunuz. Ama sürekli. Ucuz da yapıyorsunuz. İşiniz iyi maşallah. E o zaman da fotoğrafla çok vakit kaybetmek istemiyorsunuz. Raw olarak kaydederseniz yine aynı senaryo. Bütün fotoğrafları tek tek çevirmek zorunda kalacaksınız. Zaten açınızı, ışığınızı ve tüm detayları çekim esnasında düşünen titiz bir fotoğrafçıysanız hiç bunlarla zaman kaybtmeyin. Jpeg yapın geçin 🙂
Senaryo 3
Bir işyeri için personel çekimi. Zaten fotoğraf 15-100 arası olur ve bir kez yaparsınız bu işi. İşte burda belki kullanmayı düşünebilirsiniz. Gidip herhangi bir yerde fotoğrafları çekersiniz. Daha sonra bilgisayarda açıp ince ışık ayarlarını tek tek yaparak bütün fotoğrafları kaliteli bir hale çevirirsiniz.
Senaryo 4
Araç veya bir manken çekeceksiniz. Ya da çok sevdiğiniz birine bir portre hediye etmek istiyorsunuz. O zaman işte raw çekilir. İçine girip biraz inceledikten sonra ne kadar harika bir şey olduğunu gördükten sonra belki hastalık haline gelip bütün fotoğraflarınızı raw çekmemek için kendiniz zor tutacaksınız. Raw candır 🙂
CR2 / Raw Çektim ve Açmak İstiyorum Kardeşim!
Bunu açabileceğiniz ve raw olarak işlem yapabileceğiniz programlar Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop gibi programlardır. Başka var mı bilmiyorum ama sektörün öncüleri bunlar. Adobe Bridge’de sanki yapıyordu diye hatırlıyorum.
Mesela attınız bilgisayara ve Photoshop ile açmaya çalıştınız. Ama bir türlü açılmıyor. O zaman işte sizin sorununuz belli. Sürüm sorunu.
Photoshop’un Son Sürümünü Kullanıyorum! Sürümle Ne Alakası Var?
Şimdi buradaki senaryo da çok farklı. Mesela fotoğraf makineniz Photoshop’tan daha yeni olabilir. Nasıl olur kardeşim, kaç yıllık makine demeyin. Belki makine bir güncelleme almıştır. Belki de gerçekten program sürümünüz eskidir. Bunun kontrolünü yapabileceğiniz bir adres vereyim. Buyrun.
CR2 yani Camera Raw 2 dosya sistemini Photoshop gibi programlarda açmak istiyorsanız; o zaman Camera Raw’ın en güncel versiyonunu kurmanız gerekecektir. Onun linki de işte burada.
Şimdi buradaki olayı da iyi anlamanız gerekiyor. Camera Raw programı bir eklenti. Yani sizin mevcut Photohsop veya Lightroom programlarınızla tam bir bağlantısı yok. Yani onları kaldırmanıza falan gerek yok. Camera Raw programını indirip kurduktan sonra yüksek ihtimalle sorununuz çözülecektir. Ha oldu da çözülmedi. O zaman yazın birlikte çözelim 🙂
Geçmiş olsun 🙂